Optomális hőmérséklet biztosítása az ingatlanban

A hőérzet fontos mindenki számára és ez sok mindentől függ. Alapvető elvárás mindenki számára, hogy jól érezze magát otthonában, függetlenül, hogy az hány fokot jelent.
A hőérzet igazándiból egy komfort mutató mely az életkortól, nemtől, lelki állapottól és egyéb tényezőktől függ.
Ezért is fontos, hogy az ingatlan mindíg a megfelelő hőérzetet biztosítsa számunkra. A mai korszerű berendezéseknek köszönhetően ezt egyre könnyebben megtehetjük ha figyelünk arra, hogy egy megfelelő automatizációval a hőérzetet befolyásoló külső tényezőket ( hőmérséklet, páratartalom, széndioxid jelenlét – kilélegzett levegő ) figyelembe véve tudjuk befolyásolni. A ma már elterjedt korszerű nyílászárók szigeteléseinek köszönhetően a hőszigetelés nagymértékben emelkedett viszont ezzel fordítottan a szellőztetés csökkent. Ha visszaemlékszünk pár 10 évvel korábbi ablakokra és ajtókra akkor bizonyára ismerjük azt a jelenséget amikor is erős szél idején “húz” az ablak. Lényegében ilyenkor is légcsere történik. Ma már ez nincs így viszont nekünk kell gondoskodni a légcseréről. Sok ingatlan épül már légcserélőkkel melyek ráadásul a belső levegő hőmérsékletét felhasználva segítenek a fűtésben.

Termosztát

Az ingatlanok ma már gyakran hütő / fűtő hőszivattyúval szereltek így biztosítva az energiahatékony hőmérséklet beállítását.
Az általunk telepített rendszerekhez gyakran kérik az ügyfelek az ilyen összetett megoldások kezelését. A beépített szoba termosztát melyet alkalmazunk nemcsak a hőmérsékletet méri hanem a páratartalmat is. Így a hűtési programunk figyeli a páratartalmat valamint a hőmérsékletet ( külső és belső ) és ennek függvényében állítja be a helyiségenkénti hőmérsékletet. Gyakori hiba, hogy a páratartalmat ( harmatpontot ) nem figyelik és ekkor jelentkezik a falon a nedvesség kicsapódása amikor is “látjuk” a hűtési csövek elhelyezkedését a falon. Ha egy rendszer így működik akkor garantált a penészedés mely a későbbiekben megbetegedéshez és egy költséges felújításhoz vezet.
A fényképen látható az általunk használt páratartalom mérésére is alkalmas szobatermosztát és az aplikációban szereplő hőmérséklet valamint páratartalom érték.

Hőmérséklet és páratartalom